Weg met de prestatiedruk
Wat ons drijft
Weg met de prestatiedruk
Er zijn artikelen die we met veel plezier, voldoening en interesse lezen. Zo verscheen deze week een artikel van De Monitor over het nieuwe selectiebeleid van twee grote sportclubs in Nederland; HC Rotterdam en de Utrechtse voetbalclub Hercules.
Beide sportclubs hebben er voor gekozen het roer om te gooien en hun selectiebeleid aan te passen. In de afgelopen jaren heeft een cultuur van presteren er namelijk toe geleid dat kinderen onder grote druk van ouders en de club zijn komen te staan. Dit had tot gevolg dat kinderen hun plezier in het sporten kwijtraakten en zelfs fysieke klachten kregen.
Voor Motivatiemeesters is dit een herkenbaar beeld. Wij zien dit bij sportverenigingen, maar ook in het onderwijs, de zorg en bedrijfsleven. Door het gebruik van selectie- en/of beloningssystemen wordt de druk opgevoerd om mensen in beweging te krijgen.
In één van de bekendste motivatietheorieën – de zelfdeterminatietheorie – wordt dit ook wel gecontroleerde motivatie genoemd. Dit is gevoel te moeten presteren om straf en schaamte te vermijden of te voldoen aan de verwachting van anderen of jezelf.
Omdat deze vorm van motivatie niet zelden leidt tot stress en fysieke klachten ondersteunt Motivatiemeesters graag een cultuur te creëren waarin meer sprake is van autonome motivatie. Dat doen we aan de hand van vijf principes.
De twee genoemde sportclubs willen af van het rangschikken van kinderen op basis van vaardigheden. Ze vinden dat de prestatiedruk eraf moet en dat plezier weer voorop moet staan bij hun jeugd. Ze doen dit onder andere door goed rekening te houden met de kenmerken van hun jeugdleden. Zo weten ze bijvoorbeeld dat sommige jongens vanaf 12 of 13 jaar pas echt gaan groeien, doordat hun speelsheid vermindert en het dromerige er vanaf gaat.
Door de vorm van hun jeugdtrainingen aan te passen, hebben ze een structuur en uitdaging gecreëerd waarin ‘onbewust’ geleerd wordt en kinderen zich zonder prestatiedruk ontwikkelen.
Wil je in jullie vereniging of organisatie ook een cultuuromslag creëren? Kijk dan eens bij één van onze meesterwerken en neem gerust contact met ons op.