Drie tips voor Ronald Koeman

Wat ons drijft

Drie tips voor Ronald Koeman

Geachte heer Koeman, beste Ronald,

Gefeliciteerd met de prachtige uitdaging om FC Barcelona terug te brengen naar de top. Binnen deze uitdaging zit een uitdaging op zich, Lionel Messi motiveren. Dit is de reden waarom wij je schrijven. Motivatiemeesters richt zich op het versterken van autonome motivatie binnen organisaties. Gezien het interview wat Messi exclusief heeft gegeven aan Goal hebben we een aantal tips voor je. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

De Zelf-determinatietheorie onderscheidt verschillende vormen van motivatie, deze verschillende vormen hebben een verschillende kwaliteit. Hoe meer de motivatie intrinsiek gedreven is, hoe hoger de kwaliteit en duurzaamheid van de motivatie. Autonome motivatie kun je stimuleren door te voldoen aan de drie psychologische basisbehoeften (relatie, competentie en autonomie). Een snelle analyse van het interview geeft ons sterk het idee dat op dit moment de kwaliteit van zijn motivatie laag (gecontroleerd) is. Hij geeft ten eerste aan dat zijn relatie met de voorzitter slecht is. Ten tweede wil Messi zich competent voelen door deel uit te maken van een winnend project wat FC Barcelona volgens hem niet meer is. En ten derde dacht hij autonomie te ervaren door aan het einde van het seizoen zelf te mogen beslissen of hij zou blijven of niet. Dit bleek niet het geval. Kortom Messi blijft, alleen niet van harte.

Aan de oorzaak van de lage kwaliteit van motivatie kun jij niet zoveel doen. Wel heb je invloed én de regie op het (motiverende) klimaat dat je creëert met het team. We hebben daarvoor drie tips:

  1. Bouw aan je relatie met Messi door helder te zijn in verwachtingen en informatief taalgebruik te gebruiken. Hiermee ben je duidelijk, word je voorspelbaar en dat maakt je betrouwbaar. Iets waar je binnen je werkwijze bij het Nederlands elftal al lof voor hebt gekregen, we hebben er alle vertrouwen in dat je dit kunt.
  2. Als je Messi weer het gevoel van competentie wil laten ervaren is het belangrijk om erachter te komen welke uitdaging hij ziet binnen dit team en daarnaast zijn eigen ontwikkeling. Hoe kijkt hij zelf terug op zijn inbreng en zijn rol binnen het team van de afgelopen jaren? Vervolgens kun je samen met hem sparren over welke rol hij kan en wil vervullen in het team voor komend seizoen.
  3. Ten slotte hebben we begrepen dat je binnen het creëren van heldere verwachtingen een aantal privileges hebt ingetrokken, niks mis mee als je kunt uitleggen wat het nut daarvan is. Nu is het ook zaak om aan te geven welke autonomie Lionel wél heeft. Waar kan Lionel wel invloed uitoefenen zodat hij het gevoel krijgt (mede) aan het roer te zitten van de ontwikkeling van het team en zichzelf.

We wensen je veel succes en hebben vertrouwen in je aanpak!

Met vriendelijke groet,

Motivatiemeesters