Een kwestie van ‘goede’ motivatie

Wat ons drijft

Een kwestie van ‘goede’ motivatie

Vandaag zouden tienduizenden wandelaars over de Via Gladiola de laatste meters afleggen van de Nijmeegse Vierdaagse. Maar net als vele andere evenementen heeft het coronavirus ook voor dit evenement roet in het eten gegooid. De 104e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is voor dit jaar afgelast. Geen beloning in de vorm van duizenden mensen juichend langs de kant, geen gladiolen en geen kruisje…..

Toch heeft het ontbreken van deze beloning zo’n 20.000 wandelaars er niet van weerhouden om de afgelopen vier dagen alsnog 120 tot 200 kilometer te gaan wandelen.

Velen van hen zijn gedreven door een bijzonder doel. Zo loopt een grote groep militairen – in het kader van 75 jaar vrijheid – langs een aantal symbolische plaatsen. Zoals het Pools militair ereveld in Breda. Anderen lopen om een overleden familielid te eren of om geld in te zamelen voor een goed doel.

In de motivatietheorie wordt dit type motivatie ‘integratie’ genoemd. Er is sprake van integratie als je iets doet, omdat het past bij jouw waarden. Bij deze waardegedreven motivatie is het vooruitzicht van een beloning, bijvoorbeeld een herinneringskruisje, van ondergeschikt belang. De drijfveer om een inspanning te leveren komt diep van binnen.

Het volbrengen van de prestatie zal daarom vandaag, ook zonder beloning, voor velen een ultiem gevoel van voldoening geven.