Neem jongeren serieus

Wat ons drijft

Neem jongeren serieus

In het Financieel Dagblad was deze week te lezen dat het Ministerie van OC&W ondernemers had uitgenodigd met een plan te komen. Een plan om jongeren enthousiast te maken voor het technisch profiel op het vmbo. 

Bedrijven kampen al enige tijd met grote tekorten aan technisch geschoold personeel en er lijkt geen nieuwe aanwas te komen. Het animo voor een technisch profiel op het vmbo stagneert namelijk. Is het prijzenswaardig dat het ministerie het werkveld betrekt bij de zoektocht om jongeren enthousiast te maken voor een technische richting? 

In het artikel van het FD lezen we dat enkele ondernemers het idee geopperd hebben influencers zoals Enzo Knol in te zetten om te laten zien hoe tof het is om een timmerman of biologieleraar te zijn. Waar de ondernemers misschien niet aan gedacht hebben, is dat jongeren heel goed weten dat de 26-jarige Enzo Knol geen timmerman is. Ze weten ook dat hij zijn vmbo Zorg en Welzijn niet afgemaakt heeft, maar nu wel een kleine € 10.000,- per maand op zijn bankrekening bijgeschreven krijgt voor het maken van vlogs. 

Je kan je ook afvragen of het eerlijk is jongeren een verkeerde voorstelling van zaken te geven door een influencer te vragen zich voor te doen als een loodgieter. Hebben we niet al een dagtaak aan het mediawijs maken van onze jongeren? De hoeveelheid fake news waar zij keer op keer mee te maken krijgen, neemt alsmaar toe. Laten we hen dus serieus nemen en geen sprookjes voorhouden. 

Vmbo-expert Corine Korrel doet in het artikel een mooi pleidooi om naar het kind te kijkenWe weten allemaal dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn en dat we die nieuwsgierigheid moeten blijven voeden. Haar pleidooi om kinderen meer in aanraking te laten komen met vakmensen onderschrijven wij dan ook volledig. We voegen daar graag aan toe dat kinderen dan ook de ruimte moeten krijgen om de werkzaamheden van die vakmensen zelf eens te ervaren.

Hoe mooi is het om de nieuwsgierigheid van kinderen te voeden door hen te laten ervaren wat je bijvoorbeeld allemaal kan doen met een kettingzaag? Of te merken waarom de snijsnelheid van belang is als je met een draaibank aan het werk gaat? 

‘Maar dat is toch veel te gevaarlijk!’ horen we al snel. Het tegendeel is echter waar. Mits je jongeren serieus neemt en een duidelijke structuur biedt! 

WALHALLAb is hier een erg mooi voorbeeld van. Zij nemen iedere jongere serieus die een voet bij hen over de drempel zet. Hun werkwijze idan ook exemplarisch voor het gedachtegoed dat we nastreven bij Motivatiemeesters. Door continu uit te gaan van de drie basisbehoeften relatiecompetentie en autonomie creëren zij een geweldige omgeving waarin jongeren uitgedaagd worden om dingen te doen waar ze blij van worden. 

(foto Tim Wengelaar)

 

We zijn ervan overtuigd dat deze werkwijze zeker een positief effect zal hebben op de interesse van jongeren in een technisch profiel. En niet omdat het moet, maar omdat ze het zelf willen!