Goede voornemens? Een succesvol praktijkvoorbeeld.

Wat ons drijft

Goede voornemens? Een succesvol praktijkvoorbeeld.

In ons artikel ‘Maak van je goede voornemen(s) een succes’ geven we je concrete handvatten hoe je aan de hand van vijf principes werk maakt van je voornemens. In dit artikel vind je een uitgewerkt praktijkvoorbeeld van het voornemen van één van de motivatiemeesters. Hij wilde in 2018 meer gaan sporten.

Kenmerken
Al jaren neem ik mij voor meer, drie tot vier keer per week, te sporten. Voor mijn eigen gezondheid vind ik het belangrijk dat ik fit ben en blijf. Tijd en zin om lid te worden van een sportvereniging heb ik echter niet. Op maandag voetbal ik met een groep veertigers op de velden van vv Voorwaarts. Dit wissel ik af met basketballen op zondagavond met een groep vaders van de basisschool van mijn kinderen. Af en toe zwem ik, maar niet structureel. En ik loop van tijd tot tijd hard. Drie keer in de week hardlopen vind ik saai en na het lopen van de marathon van New York zie ik ook geen uitdaging meer in het hardlopen.

Uitdaging
Op Oudejaarsdag 2017 besprak ik met twee goede vrienden mijn voornemen meer te sporten. Ik bleek niet de enige met dit voornemen. Samen zijn we de uitdaging aangegaan om in 2018 per persoon 150 keer te gaan sporten. Wat neerkomt op zo’n drie keer per week. Als je een week twee keer zou halen, kon dit gecompenseerd worden met een week met vier keer sporten. Iedere sportactiviteit moest zorgen voor een significante stijging van de hartslag en minimaal 45 minuten beslaan.

Keuzes
We hebben elkaar keuzevrijheid gegeven voor: 1) het moment waarop er in de week gesport werd, 2) het type sportactiviteit (hardlopen, tennissen, zwemmen, voetballen, basketballen, volleyballen en/of wielrennen, o.i.d.), en 3) een team- en/of individuele activiteit.

Interactie
We spraken af elkaar te motiveren en informeren over onze voortgang door steeds, na afloop van elke activiteit, een selfie met het nummer van de activiteit te sturen in onze Whatsapp-groep.

Structuur
Ik heb een abonnement genomen op het zwembad zodat ik één keer per week twee kilometer kon gaan zwemmen. Ik deed dit voordat ik naar mijn werk ging. En als ik mijn dochter naar hockeytraining had gebracht, ging ik steeds een rondje hardlopen. Tot slot had ik op zondag en maandag de optie om elke week mee te doen met de basketbalgroep of de voetbalgroep.

Het jaar 2018 ligt inmiddels achter ons en ik ben, net als mijn vrienden, erg content met het behalen van ons voornemen om 150 keer te sporten! Daarnaast ben ik mij competenter gaan voelen ten aanzien van het volbrengen van een dergelijk voornemen en bijbehorende uitdaging. We willen alle drie door met de uitdaging en hebben besloten om in 2019 nogmaals 150 keer te sporten en daarnaast is de groep vergroot met twee nieuwe leden!