Ontwerpen

EXPERTISE

Ontwerpen

Motiverend onderwijs is een samenhangend geheel tussen lesgeven, ontwerpen, leidinggeven en samenwerken.

Het ontwerpen van motiverend onderwijs is de basis voor een leeromgeving waarin leerlingen zich gehoord, gesteund en uitgedaagd voelen. Het onderwijsontwerp zorgt daardoor dat er een fundament is om de psychologische basisbehoeften (autonomie, verbondenheid en competentie) te ondersteunen Of het nu gaat om het curriculum, een leerlijn, een lessenserie of een individuele les, een goed ontwerp speelt een cruciale rol in het motiveren van studenten. Maar waarom is dat zo belangrijk?

Het motiverende evenwicht tussen structuur en autonomie-ondersteuning
Een effectief onderwijsontwerp combineert structuur met autonomie-ondersteuning. Structuur biedt houvast: duidelijke doelen, overzichtelijke stappen en heldere verwachtingen die zorgen ervoor dat leerlingen weten waar ze aan toe zijn. Denk bijvoorbeeld aan een overzichtelijk plaatje van de gehele opleiding of de periodeplanning van een vak of leerlijn. Dit geeft vertrouwen en schept een veilige basis om te leren. Tegelijkertijd is autonomie-ondersteuning onmisbaar. Het geeft leerlingen de ruimte om eigen keuzes te maken, nieuwsgierigheid te tonen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces. Het streven naar evenwicht tussen structuur en autonomie-ondersteuning is de uitdaging van een goed ontwerp waarbij als dat is gelukt leerlingen autonome motivatie ervaren.

Structuur en autonomie-ondersteuning op alle niveaus

  • Curriculum: Een motiverend curriculum is meer dan een verzameling vakken. Het biedt een samenhangend geheel dat aansluit bij de behoeften en interesses van leerlingen. Een motiverend curriculum is overzichtelijk en sterk door zijn eenvoud daarnaast kan je als leerling, soms direct of later keuzes maken. Denk aan keuzevakken, keuzedelen, uitstroomprofielen etc.
  • Leerlijn: Binnen een leerlijn is het belangrijk om een logische opbouw te creëren, waarin leerlingen successen kunnen boeken en zich gesteund voelen in hun ontwikkeling.
  • Lessenserie: Een goed ontworpen lessenserie zorgt voor een mix van variatie en herhaling, zodat leerlingen betrokken blijven en belangrijke concepten kunnen aanleren, oefenen en verankeren.
  • Lesniveau: De individuele les past logischerwijs in de lessenserie, die weer in de leerlijn past en tot slot onderdeel is van het curriculum. Een les die zowel structuur biedt als ruimte laat voor eigen inbreng, geeft leerlingen de kans om eigenaarschap over hun leren te ervaren.

Onze ambitie is om docenten de ondersteuning te bieden zodat de leerlingen het onderwijs(ontwerp) ervaren als inspirerend en motiverend en hen uitnodigt om in beweging te komen. Daarbij passen we onze kennis over formatief handelen, programmatisch toetsen, zelfregulerend leren en het 4C/ID-model toe.

Wij verzorgen trainingen aan docenten om motiverende leerlijnen en/of lessenseries te ontwerpen. We bieden in de trainingen structuur door handvatten te bieden en inzichten te geven. Autonomie-ondersteuning bieden we door concreet aan de slag te gaan met een eigen authentieke lessenserie en deze naar eigen inzicht te verbeteren.

We begeleiden teams in het (her)ontwerpen van opleidingen. Dit doen we bij voorkeur door de procesbegeleiding op ons te nemen en onderdeel te zijn van een kleine projectgroep die het (her)ontwerpproces structureert. Een motiverend (her)ontwerpproces kenmerkt zich doordat het team actief betrokken is bij de stappen die worden gezet waardoor eigenaarschap en energie ontstaat bij het werken aan ‘nieuw’ onderwijs.