Samenwerken
EXPERTISE
Samenwerken
De kracht van motiverend onderwijs ligt in het samenhangend geheel van lesgeven, ontwerpen, leidinggeven en samenwerken. Hierbij draait het niet alleen om dat de afzonderlijke aspecten goed functioneren, maar dat alle (collectieve) inspanningen van het hele team bijdragen aan het grotere geheel: het welbevinden en het succes van de leerlingen.Of het nu gaat om lesgeven, onderwijs ontwerpen of leidinggeven, binnen motiverend onderwijs gaan deze aspecten altijd hand in hand met samenwerken. Als dit gebeurt vanuit een duidelijke structuur en er voldoende ruimte is voor autonomie-ondersteuning ligt er een fundament waar duurzaam op voortgebouwd kan worden.
Zoals bij over motivatie toegelicht spelen ook hier de drie universele psychologische basisbehoeften autonomie, verbondenheid en competentie (ABC) een cruciale rol. Als één van deze behoeften wordt ondermijnd, kan dit leiden tot frustratie, verminderde motivatie en conflicten binnen de groep. Samenwerken kan effectief en bevredigend zijn wanneer het ABC wordt ondersteund. Een goede samenwerking vraagt zodoende om aandacht voor alle drie de psychologische basisbehoeften.
Vanuit onze jarenlange praktijkervaring en wetenschappelijke kennis ondersteunen wij onderwijsteams onder andere bij:
- Het als collectief verbeteren van het pedagogisch en didactisch handelen van het gehele team in de klas (Zie expertise lesgeven)
- Het (her)ontwerpen van een les, lessenserie, module(s) of curriculum tot een samenhangend, kennisrijk en betekenisvol geheel (Zie expertise onderwijsontwerp)
- De rol van de leidinggevende en hoe die het samenwerken binnen het team kan versterken (Zie expertise leidinggeven)
We zien hierbij dat prettig en succesvol samenwerken het mogelijk maakt om ideeën te delen, van elkaar te leren en successen te vieren. Dit komt vervolgens de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van alle betrokkenen ten goede. Wanneer de drie psychologische basisbehoeften tijdens het samenwerken in balans worden ondersteund:
- Neemt de kwaliteit van motivatie toe en voelt men zich gestimuleerd om bij te dragen aan het groepsdoel;
- Verbeteren de prestaties van het team omdat mensen zich meer betrokken en productiever (zijn gaan) voelen;
- Ervaren individuen meer voldoening en een hoger welzijn, wat leidt tot duurzamere samenwerkingsrelaties.
Hieronder staan enkele meesterwerken waarin we beschrijven hoe we de samenwerking binnen teams hebben versterkt.
Wil je weten wat wij voor jouw team kunnen beteken?
Onze ambitie is om docenten de ondersteuning te bieden zodat de leerlingen hun onderwijs ervaren als inspirerend en motiverend en hen uitnodigt om in beweging te komen.
Dit doen we onder andere in de vorm van inspiratie via een keynote, workshop of studiedag. Hierbij belichten we onder andere hoe motivatie en samenwerken zich tot elkaar verhouden en de sleutel kunnen zijn tot een succesvol leerproces en beter welbevinden van zowel leerlingen als docenten. Deze sessies zijn ideaal om de beweging richting motiverend onderwijs in gang te zetten.
Wil je verder professionaliseren en duurzaam werken aan een motiverende onderwijsaanpak? Onze inspiratiesessies vormen een uitstekende aftrap voor een training (meerdere dag(del)en) waarbij samenwerken dient als voertuig om gezamenlijk tot de basis te komen van een prettig en succesvol leer- en werkklimaat. Vanuit een duidelijke structuur, gepaste hulp en ruimte voor autonomie-ondersteuning creëren we samen een fundament waar duurzaam op voortgebouwd kan worden.
Een meer duurzame aanpak is door over een langere periode als team een gezamenlijke focus te hebben en daar met elkaar doelgericht aan te werken. Tijdens onze begeleidingstrajecten nemen we bijvoorbeeld de procesbegeleiding op ons en vormen tezamen met en afvaardiging van het team een kleine projectgroep die het leer- en samenwerkingsproces structureert. Zo werken we tezamen met (een afvaardiging van) het team om samen een concreet plan dat direct toepasbaar is te creëren. Motiverende samenwerking in een team kenmerkt zich immers door actieve betrokkenheid waaruit een gevoel van eigenaarschap en energie ontstaat om samen werk te maken van motiverend onderwijs.