Maak van je goede voornemen(s) een succes.

Wat ons drijft

Maak van je goede voornemen(s) een succes.

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat gaat vaak gepaard met goede voornemens. Gemiddeld houden we het alleen minder lang vol dan we zouden willen. Een goed voornemen is snel bedacht, alleen in de praktijk soms een te grote uitdaging. Ga er ook maar aanstaan, een structurele verandering doorvoeren in je leven, dat is niet niks. Hiervoor is een duurzame aanpak nodig. Aan de hand van de vijf principes van motivatiemeesters kun je van je voornemen een succes maken. De basis van een kansrijke verandering is dat je iets wilt in plaats van dat je het moet van jezelf of van een ander. Met externe of interne druk (zie onderstaand schema) zal het wellicht even lukken, alleen volhouden is dan de volgende uitdaging en die blijkt dan veel lastiger. Op basis van deze vormen van motivatie ontstaat het gevoel van verplichting, druk en stress. Als je het al zag als een strijd, van deze gevoelens kan je uiteindelijk niet winnen. Ga op zoek naar wat je wilt en zie het niet als een strijd. Formuleer je voornemen op een positieve manier. Hiermee is de eerste stap gezet. Een voornemen waar je het nut van inziet, dat past bij wie je wilt zijn. Hiermee werk je toe naar het punt dat je er zin in hebt en bij het idee al plezier ervaart.

Vijf principes van Motivatiemeesters
Met alleen een positief geformuleerd voornemen ben je er niet. De vijf principes (interactie, kenmerken, uitdaging, keuzes en structuur) geven richting en houvast.

Kenmerken
De uitdaging (het goede voornemen) dient te passen bij de kenmerken van jou als persoon. Als jij meer wilt bewegen alleen je wordt niet blij van hardlopen, dan kies je niet voor het voornemen om een marathon te gaan lopen. Het is de kunst en essentieel om een passend voornemen bij je persoonlijke kenmerken te vinden. Zelfkennis helpt daarbij. Het kan ook helpen om je voornemen voor te leggen aan familie en/of vrienden.

Uitdaging
Maak je voornemen concreet en realistisch. Meer bewegen is niet concreet. Drie keer per week 45 minuten sporten is dat wel. Zorg dat je uitdaging niet te makkelijk en niet te moeilijk is, daarmee is het voornemen uitdagend en realistisch.

Keuzes
Zet jezelf niet vast met een eentonige uitdaging. Naast dat het niet gezond is, zal je geen plezier beleven aan een ander eetpatroon waarbij je alleen nog maar yoghurt met fruit mag eten. Een voornemen waarbij je meerdere opties hebt om eraan te werken zal het ‘willen’ stimuleren.

Interactie
Zorg dat je er niet alleen voor staat, samen aan dezelfde uitdaging werken stimuleert, net zoals positieve reacties tijdens je proces. Wanneer inzetgerichte feedback van familie en vrienden gecombineerd gaat met nadruk op jouw individuele vooruitgang, zal je de interactie als ondersteunend ervaren.

Structuur
Tot slot en minstens zo belangrijk als de andere vier principes: creëer een heldere structuur. Het ligt wellicht voor de hand dat als je meer wilt sporten een inschrijving bij de sportschool of lidmaatschap van een sportvereniging wellicht handig is. Daarnaast is vooraf nadenken over wanneer je je voornemen in de praktijk wilt brengen een must. Creëer de randvoorwaarden zodat je het ‘alleen nog maar’ hoeft te doen.