Adam Maher is zijn motivatie weer meester.

Wat ons drijft

Adam Maher is zijn motivatie weer meester.

Afgelopen week won Adam Maher met AZ van Ajax (1-0). In de aanloop naar de wedstrijd gaf Adam Maher een interview. Het plezier is terug, Maher is weer volop in ontwikkeling en staat in de belangstelling van clubs uit de serie A.
Motivatiemeesters werd getriggerd door zijn interview. Maher benoemde achteloos de succesfactoren voor zijn wederopstanding maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Er zijn tal van voorbeelden van voetballers waarbij na een mooie transfer hun ontwikkeling stokt en zij nooit meer het ‘oude’ niveau halen. Zo heeft Winston Bogarde bij Chelsea maar negen wedstrijden in vier jaar tijd gespeeld en vloog hij op en neer tussen Nederland en London om aan de trainingsverplichting te voldoen. Vincent Janssen probeert bij Tottenham Hotspur te vechten voor zijn kans. Het zijn voorbeelden waarbij de uitdaging niet passend meer is en het plezier bedreigt of zelfs laat afnemen. Adam Maher ging op zoek naar een passende uitdaging.

Aan het eind van het seizoen 2012/2013 werd Adam Maher talent van het jaar in de eredivisie, won hij met AZ de KNVB-beker en maakt hij de overstap naar PSV. Op dat moment een logische stap, een nieuwe uitdaging. Deze stap bleek te groot. Drie jaar lang zat hij meer op de bank dan dat hij speelde. Na een huurperiode bij Osmanlispor en nog een keer een poging om bij PSV meer aan spelen toe te komen liet hij begin 2018 zijn contract bij PSV ontbinden. Via FC Twente kwam hij begin van dit seizoen bij AZ terecht. Daar hervond hij het plezier. Als je het interview zo hoort voldoen ze bij AZ aan de drie psychologische basisbehoeften (relatie, competentie en autonomie) en is daardoor het plezier terug.

Relatie
Hij ervaart warmte van de club AZ, van zijn medespelers en van de fans voelt hij waardering.

Competentie
De technische staf geeft hem heel veel duidelijkheid. ‘De trainer geeft aan wat hij van mij verwacht op mijn positie en mijn rol binnen het team’.

Autonomie
‘Het is aan mij om de verwachtingen waar te maken, dat lukt tot nu toe goed’.

Maher zocht en vond de passende uitdaging. Een mooie bijkomstigheid van succesvol zijn in de voetbalwereld is de beloning. Wat wij constateren is dat de juiste uitdaging zorgt voor plezier en ontwikkeling en daarmee de beloning volgt. Een te grote uitdaging of je laten leiden door de beloning zorgt voor stagnatie in de ontwikkeling en minder plezier. Op dat moment vraagt het lef om de passende uitdaging te zoeken en daarbij soms een stap terug te doen (in beloning). Spelers die deze keuze durven te maken zijn hun motivatie meester!