‘Gebrek aan eigenaarschap!’

Wat ons drijft

‘Gebrek aan eigenaarschap!’

Wellicht herken je het. Je maakt als team afspraken over taken die uitgevoerd moeten wordenBijvoorbeeld over de wijze waarop bepaalde zaken vastgelegd worden. De eerste periode lijkt iedereen zich prima aan die afspraken te houden, maar naar verloop van tijd merk je dat collega’s de gemaakte afspraken niet nakomen. Als je hen hierop aanspreekt, wordt beterschap beloofd.  

Helaas kom je er, tot je eigen frustratie en ergernis, achter dat ‘belofte maakt schuld’ niet voor iedereen opgaat. 

Waarom lukt het niet om, zonder enige vorm van druk, vanuit intrinsieke motivatie afspraken na te komen?

Laten we even een korte oefening doen. 

Neem een paar minuten de tijd om alleen de volgende zin te lezen en de opdracht uit te voeren. Schrijf in 3-4 minuten zoveel mogelijk taken op die jij uitvoert.  

STOP! Heb je opdracht al uitgevoerd? Zo ja, lees dan verder. Zo niet, waarom heb je de opdracht niet gemaakt? Misschien is de reden wel dat het belang of relevantie van de opdracht niet helder was voor je. ‘Wat levert het mij op?’ is dan een terechte vraag.  

Bekijk eens wat je opgeschreven hebt en zet een plusteken voor de taken die je echt heel erg leuk vindt en graag doet. De kans is groot dat niet alle taken een plusje hebben gekregen. Voor jouw collega’s geldt hetzelfde.  

Overigens hoeven én kunnen we ook niet alleen maar taken doen die we heel erg leuk vinden en veel plezier aan beleven. Want wie pakt dan eigenaarschap voor de minst leuke taken? 
In dit kader is het interessant om je eens te verdiepen in autonome motivatie 

 

Door werk te maken van autonome motivatie stimuleer je collega’s om, zonder druk, taken uit te voeren die van belang zijn in jullie organisatie.  

Als je nieuwsgierig bent hoe je dit kan doen, dan helpen we je graag op weg. Bel of mail ons gerust of kijk eerst eens bij onze meesterwerken.