Lesgeven

EXPERTISE

Lesgeven

Motiverend onderwijs is een samenhangend geheel tussen lesgeven, ontwerpen, leidinggeven en samenwerken.Heb je wel eens zo’n moment in de klas gehad dat een leerling zuchtend vroeg:

“Waarom moeten we dit eigenlijk leren?”

Of dat je met een lokaal vol leerlingen zit die met van alles bezig zijn, behalve datgene wat jij voor ogen had in jouw les?

Eerlijk is eerlijk, op zulke momenten is het lastig om je eigen enthousiasme te bewaren en gemotiveerd les te geven. Maar stel je eens het tegenovergestelde voor: een klas vol leerlingen die nieuwsgierig zijn, vragen stellen en met energie aan de slag gaan. Een klas waarin het voelt dat jullie samen aan het werk zijn. Klinkt goed, toch?

De motivatie van leerlingen is niet iets waar je omheen kan; het is de sleutel tot succes én welbevinden in de les. Gemotiveerde leerlingen doen actief mee, zijn niet bang om fouten te maken en groeien van de uitdagingen die je ze biedt.

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw leerlingen ‘de wil’ ervaren om te leren?

In ons boek Motiverend lesgeven. Hoe? Zo! lees je over 14 elementen die we selecteerden en onderverdeelden in drie opeenvolgende en samenhangende fases van je les;

  • de kop (inleiding)
  • de romp (kern)
  • de staart (afronding).

Voor de keuze en inhoud van de elementen hebben we ons laten inspireren en informeren door:

  • onderzoek naar de effectiviteit van docenten,
  • inzichten over didactisch en pedagogisch docentgedrag vanuit verschillende wetenschapsvelden, zoals de sociale psychologie, de cognitieve psychologie, de ontwikkelingspsychologie en natuurlijk de motivatiepsychologie,
  • wetenschappelijk onderzoek naar en inzichten over zelfregulerend leren en zelfsturing,
  • onze jarenlange praktijkervaring in het onderwijs.

We zijn tot deze 14 elementen gekomen, omdat het volgens ons momenten in je les zijn waarop jij het initiatief neemt om, pedagogisch en didactisch, het leerproces van je leerlingen te voeden en te begeleiden. Het zijn momenten waarop jij condities creëert voor je leerlingen zodat zij hun vakkennis en vaardigheden opbouwen én verantwoordelijkheid nemen voor het sturen van hun eigen leerproces.

De elementen kunnen je helpen om inzicht te krijgen in waar voor jou de hefboom zit om je les (nóg) motiverender te maken.

Oefening baart kunst

Omdat je gedrag veranderbaar en te ontwikkelen is, kan je lesgeefstijl evolueren over de tijd heen. Zo blijkt uit interventieonderzoek dat docenten via training (in het kader van professionele ontwikkeling) kunnen leren om zich een meer behoefteondersteunende aanpak aan te meten.

Niet alleen vinden docenten zelf dat ze er door training beter in slagen om tegemoet te komen aan de ABC-behoeften van hun leerlingen. Hun leerlingen merken dit ook op. Leerlingen van docenten die de training volgden, laten meer autonome studiemotivatie, meer betrokkenheid, meer prosociaal gedrag en betere schoolresultaten zien, in vergelijking met leerlingen van docenten die de training niet volgden. Deze gunstige effecten houden stand tot zelfs één jaar nadat de training heeft plaatsgevonden.

Ervaar je bij jezelf de wil om samen met je collega’s (nog) motiverender les te geven?

Onze inspiratiesessies vormen een uitstekende aftrap voor een training (meerdere dag(del)en) of begeleidingstraject om samen een duurzame impact te realiseren.