Hoe maak je van je goede voornemen een succes?

Wat ons drijft

Hoe maak je van je goede voornemen een succes?

De afgelopen dagen zagen we veel goede voornemens voorbijkomen. Inspirerende berichten van bekende personen of bedrijven met uitdagende statements voor het nieuwe jaar. Een goed voornemen is doorgaans snel bedacht. De drang om iets in beweging te zetten bij jezelf of bij anderen is vaak de eerste stap. Volhouden is vaak een uitdaging.

We weten uit recent onderzoek dat van de drie psychologische basisbehoeften (relatie, competentie en autonomie) competentie de sterkste motivator is. Het gevoel van doelen behalen en ervaren dat je ergens beter in wordt motiveert enorm! Hoe maak je dan van je gestelde doel voor het nieuwe jaar een succes?

Stel jezelf centraal

Allereerst is het essentieel om een voornemen te kiezen dat past bij je persoonlijke kenmerken. Formuleer je voornemen op een positieve manier. Stel je wilt meer gaan bewegen, kies dan een vorm die jou nuttig lijkt. Verwoord voor jezelf wat het nut is van dit voornemen. Een voornemen waar je het nut van inziet leidt doorgaans tot het gevoel van zinvol bezig zijn. Wat je voorneemt te gaan doen, doet ertoe voor jou. Hierdoor wil je het gaan doen in plaats van dat het voelt als moeten (van jezelf of een ander).

Maak het concreet

Meer bewegen is niet concreet. Elke dag 45 minuten wandelen is dat wel. Zorg dat je uitdaging niet te makkelijk en niet te moeilijk is. Een heldere structuur ondersteunt dat. Denk vooraf na over wanneer je je voornemen in de praktijk wilt brengen. Op welke momenten van de dag/week wil je meer gaan bewegen? Creëer de randvoorwaarden zodat je het ‘alleen nog maar’ hoeft te doen.

Creëer afwisselingen

Bied jezelf keuzes en afwisseling. Een eentonige uitdaging kan de kwaliteit van je motivatie bedreigen. Een voornemen waarbij je meerdere opties hebt om eraan te werken zal je gevoel van ‘willen’ stimuleren. Ga je alleen meer bewegen, of met iemand samen? Samen aan dezelfde uitdaging werken stimuleert. Hiermee is weer een stap gezet.

Maak het eigen

De kwaliteit van je motivatie neemt toe als je het voornemen weet te koppelen aan wie je wilt zijn als persoon. Door het (resultaat van het) voornemen te integreren in je normen en waarden verhoog je de kwaliteit van je motivatie waardoor je motivatie sterker zal zijn om ermee door te gaan, te kunnen volhouden en daarmee je doel te behalen.

Ervaar plezier

Het resultaat leidt doorgaans tot positieve reacties en dat is prettig. De inzet prijzen (bijvoorbeeld het volhouden) is nóg prettiger, want daarmee krijgt de kwaliteit van je motivatie een boost. Wanneer je merkt dat je voornemen zinvol is brengt het je dichter tot wie je wilt zijn. Als je doet wat past bij wie je wilt zijn leidt dat vaak tot het ervaren van plezier en voldoening. De kwaliteit van je motivatie is nog hoger als je het voornemen simpelweg doet omdat je het leuk vindt.

We wensen iedereen veel plezier in het nieuwe jaar.