Hoe bind je jeugd aan je sportvereniging?

Wat ons drijft

Hoe bind je jeugd aan je sportvereniging?

Eerder pleitten wij voor het afschaffen van de prestatiecultuur op sportverenigingen. Een dergelijke cultuur zorgt voor stress en angst in plaats van plezier en voldoening. In reactie hierop horen en lezen wij wel eens dat bij het creëren van een topsportklimaat soms nu eenmaal de harde of strenge hand nodig is en druk vanuit de coach bepalend kan zijn. In de motivatietheorie wordt dit ook wel gecontroleerde motivatie genoemd. Dit is het gevoel te moeten presteren om straf en schaamte te vermijden of te voldoen aan de verwachting van anderen of jezelf.

Uit onderzoek blijkt dat prestaties hetzelfde blijven of zelfs verbeteren wanneer je je als vereniging en coach richt op autonome motivatie. Wellicht nog interessanter: coaches die zich richten op autonome motivatie zorgen dat de jeugd zich (significant) langer wil binden aan de club en het beoefenen van de sport. Andersom beredeneerd: vanuit de coaching (externe) druk uitoefenen zorgt ervoor dat leden weglopen bij je vereniging. Dus stop met de prestatiecultuur en start met het creëren van een sportklimaat waar nut, voldoening en plezier voorop staat. De prestaties komen dan vanzelf.

Motivatiemeesters richt zich op het bevorderen van autonome motivatie. Door je te richten op autonome motivatie kom je tegemoet aan de (psychologische) basisbehoeften van ieder mens, namelijk; autonomie, relatie en competentie. Wij ondersteunen scholen, organisaties en sportverenigingen bij het formuleren en uitvoeren van een visie en beleid waarbij werk gemaakt wordt van autonome motivatie. Benieuwd naar onze aanpak? Neem contact met ons op voor een inspirerende presentatie.