Voldoen aan de psychologische basisbehoeften tijdens ‘Corona’

Wat ons drijft

Voldoen aan de psychologische basisbehoeften tijdens ‘Corona’

Nu leerlingen en studenten thuiszitten en de scholen onderwijs op afstand aanbieden ontstaan er talloze inspirerende initiatieven om het onderwijs op een aantrekkelijke manier online vorm te geven. Motivatiemeesters is enthousiast over de initiatieven waarbij wordt voldaan aan de drie psychologische basisbehoeften (autonomie, competentie en relatie) waarbij 5 effectieve principes worden toegepast.

Interactie & Structuur
Door het wegvallen van de fysieke interactie en ontmoeting blijkt dat motiverend onderwijs binnen de beschikbare online platforms zoals Microsoft Teams en Blackboard Collaborate prima gefaciliteerd kan worden. Met de chat- en videofuncties van de verschillende tools kun je als docent in gesprek, kunnen de leerlingen vragen stellen en kan er ontwikkelingsgerichte feedback worden gegeven.
Een duidelijke structuur is voorwaardelijk om prettig te kunnen werken. Allereerst is het handig om structuur in de dag aan te brengen, de Volkskrant gaf deze week 8 handige tips voor thuiswerken. Als school zou je ouders kunnen adviseren en vragen structuur aan te brengen in de dag. Binnen de online leeromgeving is structuur tevens noodzakelijk. Studiewijzers, een overzicht met wat waar staat, het draagt allemaal bij aan een heldere structuur.

Kenmerken, uitdaging en keuzes
Onze tip, sluit vooral aan bij wat de leerlingen al gewend zijn. Door te werken met studiewijzers en de instructie én opdrachten online aan te bieden kan een leerling zijn eigen tempo bepalen. Heb vertrouwen. In een gestructureerde leeromgeving met hulp voor handen kan een leerling zijn eigen uitdaging kiezen. Tot slot, wellicht het grootste voordeel van het thuisonderwijs zijn de keuzes die de leerling nu heeft. De leerling kan zelf bepalen wanneer hij aan welk vak gaat werken. Het is helemaal mooi als er meerdere verwerkingsopdrachten beschikbaar zijn zodat de leerling kan kiezen HOE hij de stof gaat verwerken. Keep up the good work!