Koningsspelen: Muziek motiveert

Wat ons drijft

Koningsspelen: Muziek motiveert

“We gaan van 10 naar 9. We gaan van 8 naar 7. We gaan van 6 naar 5. We gaan van 4 naar 3 naar 2, 1, go! We doen de Pasapas. Met de hele klas. We doen de Pasapas. Pas voor pas.”

Vandaag worden door het hele land op vele basisscholen de Koningsspelen gehouden. Sinds de start in 2013 gaan de Koningspelen elk jaar gepaard met een lied dat wordt gezongen en gedanst door Kinderen voor Kinderen. Na ‘Bewegen is gezond’ (2013), ‘Doe de kanga’ (2014), ‘Energie’ (2015), ‘Hupsakee!’ (2016), ‘Okido’ (2017) en ‘Fitlala’ (2018), is het dit jaar de beurt aan ‘Pasapas’ (2019).

Muziek is een zeer krachtige (neurologische) tool die ons helpt onze gemoedstoestand te veranderen. Zo helpt muziek ons te motiveren voor al onze activiteiten die van invloed zijn op het fysieke en mentale uithoudingsvermogen. Luisteren naar je favoriete deuntjes is een uitstekende manier om je motivatie te stimuleren. Wanneer je welke muziek inzet is veelal persoons- en/of situatiegebonden.

Zo gebruiken sporters muziek om een bepaalde focus vast te houden in de voorbereiding van een wedstrijd of gedurende een training. Het rijden met muziek bleek in een studie van de Hogeschool van Düsseldorf motiverend te werken voor ruiters. Ideaal voor het trainen voor een kür. Wetenschappers hebben ontdekt welke muziek het beste is voor een bepaalde stemming. Natuurlijke melodieën zijn bijvoorbeeld het beste voor productiviteit en lichte popmuziek kan je in een motiverende bui brengen. Ook op de werkvloer worden de effecten van muziek op fysieke en mentale stimulatie ingezet om werknemers productiever en gemotiveerder te maken.

Muziek kan de manier waarop we de wereld waarnemen veranderen, waardoor deze positiever wordt. Daarom wordt in muziektherapie muziek ingezet om mensen te motiveren tot gedrags- en gevoelsverandering. Muziek maken of luisteren kan namelijk sociale interactie bevorderen en zelfs versterken. De liederen en bijbehorende dans van de Koningsspelen zetten hiertoe aan.

Kortom, het inzetten van muziek leidt doorgaans tot meer motivatie!