Van € 233.000,- per jaar naar CAO-loon van een leerkracht

Van € 233.000,- per jaar naar CAO-loon van een leerkrachtWellicht kwam het bericht deze week voor menigeen als een verrassing. Merel van Vroonhoven legt, met ingang van 1 september, haar functie neer als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Merel verruilt de vergaderkamers voor de schoolbank. Zij wil graag haar onderwijsbevoegdheid halen om les te kunnen gaan geven in het speciaal basisonderwijs.

Waarom zou je een baan met een jaarsalaris van 233.000 euro inruilen voor het cao-loon van een leerkracht?

Het antwoord hierop blijkt verrassend eenvoudig. Merel wil graag meer op een individueler niveau van betekenis zijn. In haar huidige rol staat ze op grote afstand van de mensen voor wie ze haar werk doet. De erkenning en waardering voor haar werk krijgt ze wel van haar mede-bestuurders, maar voor haar geeft dat te weinig voldoening.

De motivatie om deze keuze te maken, komt vanuit persoonlijke waarden en belang. Zo heeft Merel bij haar eigen zoon met autisme ervaren hoe je als leerkracht echt verschil kunt maken voor een kind.

‘Het is goed te beseffen hoe belangrijk onderwijs is voor onze maatschappij, maar dat komt niet alleen tot uiting in een salaris.’

Voor Motivatiemeesters is de stap van Merel van Vroonhoven exemplarisch voor het gegeven dat cijfers, bonussen, belonings- of functioneringssystemen niet dé drijfveer van iemand is om in beweging te komen en te blijven. Iets doen dat aansluit bij je waarden en interesses en dat je plezier en voldoening biedt, is dat wel!