Schoolvakantie!

Schoolvakantie!Vandaag is het dan ook voor de laatste regio een feit; het is zomervakantie!
Veel docenten kunnen gaan genieten van hun welverdiende rust. Na de vakantie wacht schooljaar 2019-2020, een mooi moment om een frisse start te maken. Natuurlijk worden er ook weer goede voornemens gemaakt. Soms worden deze in de eerste schoolweken al weer ingehaald door de waan van de dag. We willen je daarom graag iets ter overweging meegeven.

Probeer het curriculum eerst nog even aan de kant te leggen en investeer in de eerste schoolweken in het leren kennen van je leerlingen. Wie zijn ze, wat houdt ze bezig, waar lopen ze wel warm voor? Dit advies is niet alleen voor je mentorklas, maar voor alle klassen waar je les aan geeft. Als je weet wat je leerlingen drijft, kan je het curriculum erbij pakken. Van de (extra)tijd die je geïnvesteerd hebt in het verdiepen in de kenmerken van je leerlingen heb je de rest van het schooljaar profijt. In de hart van ons model is dit de eerste stap.

Zodra de kenmerken goed in beeld zijn gebracht, kan op basis van het curriculum een passende uitdaging gezocht worden. Vervolgens aan jou als docent de taak om de uitdaging in verschillende keuzes om te zetten.

De leerlingen kunnen zo kiezen hoe en welke uitdaging ze aangaan. Dit proces zal bij hen leiden tot meer autonome motivatie en daar is het ons om te doen. Ons advies is dan ook: hou het vakantiegevoel nog even vast en laat je niet direct door het curriculum leiden. Creëer een aantal ontspannen lessen na de vakantie waarin je leerlingen centraal staan en niet de lesstof. Het zal je uiteindelijk een prettige werksfeer opleveren met minder stress en meer gemotiveerde leerlingen.

Geniet van je vakantie! Mocht je aan het begin van nieuwe schooljaar wat ondersteuning nodig hebben bij het verdiepen in de kenmerken van je leerlingen, het formuleren van passende uitdagingen en/of het bieden van gevarieerde keuzes, bel of mail ons gerust!