Duurzaam verduurzamen

Duurzaam verduurzamenHet zal weinig mensen ontgaan zijn, de energietransitie staat voor de deur. We moeten met ons huis van het gas af én ons huis moet verduurzaamd worden. Dat betekent zonnepanelen, warmtepompen, vloer-, dak- en muurisolatie, tripleglas en vergeet vooral de lagetemperatuurradiatoren niet.

Dat dit een hoop geld kost, maar vooral ook gepaard gaat met stress, angst en onzekerheid beschrijft Daphne van Paassen in De Volkskrant van zaterdag 17 augustus jl.

In de reportage beschrijft Daphne het verduurzamingsproces van haar woning en deelt ze ervaringen van lezers van haar maandelijkse column in Eigen Huis Magazine. De conclusie is vrij duidelijk; verduurzamen is een heidens karwei. In de reportage worden vele voorbeelden aangehaald van situaties die gevoelens van twijfel, onzekerheid of weerstand oproepen. Adviseurs die tegenstrijdige adviezen geven, complexe en tijdrovende verbouwingen en een overheid die ‘de burger’ voor een voldongen feit stelt.

Volgens Reint Jan Renes – lector aan de Hogeschool van Amsterdam – is het gevoel van burgers over de energietransitie begrijpelijk. De overheid besteedt in het nieuwe klimaatakkoord veel aandacht aan het financiële en technische aspect, maar vergeet de menselijke kant. Veel mensen voelen dat ze aan hun lot worden overgelaten. Ze hebben geen idee hoe je effectief kan verduurzamen. En ze ervaren dat ze geen keuze hebben om het wel of niet te doen, ze moeten van het gas af.

Renes pleit ervoor, om deze verandering duurzaam in te zetten, rekening te houden met de psychologische basisbehoeften relatie, competentie en autonomie. Een voorbeeld hiervan, is het starten van collectieven om positieve ervaringen en kennis te delen. Zodat je met ‘gelijkgestemden’ het gevoel en geloof krijgt, dat je dat heidens karwei voor elkaar krijgt. Op een manier die bij jou past en op een moment waarop het jou het beste uitkomt.

Dat er iets moet gebeuren, is voor weinig mensen nog een discussiepunt. We willen graag allemaal in een groene en schone omgeving wonen, werken en recreëren. En dat vraagt om een investering. Een investering in de menselijke kant. Zodat we ook echt duurzaam kunnen verduurzamen.